Árvíz, péntek este: 95 százalék felett a készültség

árvíz1-2013-06-07Már a megszokotthoz hasonlóan pénteken is sajtótájékoztató keretében beszélt Fördős Attila polgármester és Deákné dr. Szarka Anita a jegyző az árvízi helyzetről. Mint elhangzott: a sétányon tegnap éjjel elkészült a gát, mely 60 centiméterrel lett magasabb és erősebb, mint a 2002-es védekezésnél. A számok eddig: 3500 köbméter homok, 300 ezer zsák. Most újabb 40 ezer zsák érkezett és 500 köbméter homokot rendelt még a város.

– A védmű kiépítése 95 százalék feletti, tulajdonképpen most már a szivattyúzásra és az átfolyásokra, buzgárokra kell felkészülnünk – mondta a polgármester.

Elkészült a kitelepítési terv is, de eddig még senkinek nem kellett elhagynia az otthonát. Ha mégis lesz erre példa, akkor a sportcsarnokban 150 előkészített hely várja a lakosságot. A munkálatokat a váciak mellett továbbra is segítik: 140 katasztrófavédelmis és 187 fiatal rendőrtanuló. A polgármester külön köszönetet mondott a diákoknak, akik példaértékűen mozdultak meg, hogy segítsenek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Becsült költségek: 2002-ben 104 millió forintot fordítottak a teljes védekezésre, az utólagos beterjesztés miatt a város azonban csak 80 millió forintot kapott meg.

– Most van lehetőség előfinanszírozásra is a teljes költség 50 százalékáig. Ezt meg is igényeltük a mai napon, ez úgy 70-75 millió forint. A helyreállítási munkákra várhatóan 27 millió forintot fogunk elkölteni – mondta a városvezető.

árvízi sajtótájékoztató – 2013-06-07 – Fördős Attila

Nagy erőkkel védik a stadiont és környékét, valamint az újonnan kialakított műfüves pályát is. A Burgundia utcában délutántól megjelent a talajvíz a kertekben. A házak frontját védik, de az udvarokban a lakosságnak kell megoldani a védekezést.

Mint megírtuk, III. fokúra emelték a készültséget, mivel reggelre a Duna szintje elérte a 700 centimétert. A tetőzést hétfő hajnalra várják és a számítások szerint 29-30 centiméterrel az eddigi legmagasabb szint felett lesz a vízállás – ezt Deákné dr. Szarka Anita jelentette be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

– A mai napon a börtönben tartalékot képeztek homokzsákokból. Ennek száma ötezerre tehető. Ezek akkor kerülnek felhasználásra, ha a gátak megerősítésre szorulnak – mondta.

árvíz2-2013-06-07

A Liszt Ferenc sétány börtön felőli részén átszivárgás történt. Itt és a Diadal téren is a tűzoltók szivattyút helyeztek üzembe. Várhatóan a Zöldfa utcában nem lesz gázkorlátozás, mert egy nagy teljesítményű szivattyú megoldást nyújthat a problémára.

A jegyző kiemelte: a tegnapi sérülésről rossz információt adott közre, ugyanis a baleseti jegyzőkönyv szerint szerencsére nem történt lábtörés a Hegyestoronynál.

Végezetül a polgármester felhívta a diákok figyelmét, hogy akik részt vettek a védekezési munkában, azoknak kiállítanak igazolást erről. Kérte, hogy ez ügyben jövő héten keressék fel a hivatalt! (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments