Gyarapodott az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona

pénzlépcsőA Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 971 milliárd forintot tett ki 2014 június végén, éves szinten 12 százalékkal nőtt.

A második negyedévben 5 százalékos volt a vagyon növekedése az első negyedévhez képest – írja az MTI. Az egy tagra eső vagyon március végéhez képest szintén 5 százalékkal, 888 ezer forintra nőtt, éves összevetésben pedig 16 százalékkal emelkedett.

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke kiemelte, hogy a vagyongyarapodás mértéke magasan infláció feletti érték, vagyis az összvagyon reálértéken is jelentősen bővült. Véleménye szerint ez a bővülés azt mutatja, hogy az önkéntes pénztárak sikeresek tudnak lenni a mostani alacsony kamatkörnyezetben is. Hozzátette, hogy a lakossági forintbetétek átlagos piaci kamata tavaly júniusban 3,71 százalékos, az idén júniusban pedig 1,77 százalékos volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A vagyongyarapodás mellett további kedvező fejlemény, hogy megállt az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése. Jelenleg közel 1,1 millió tagja van a szövetséghez tartozó pénztáraknak, ez negyedéves összevetésben változatlan létszámot jelent.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba a tagok közel 12 milliárd forintot fizettek be 2014 második negyedévében, míg a munkáltatóktól 9,2 milliárd forint érkezett.

A Stabilitás Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak június végén több mint 42 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek, ami 1,4 százalékos növekedést jelent az előző negyedév végéhez képest. A taglétszám minimálisan emelkedett: míg március végén 722 ezer tagja volt az egészségkasszáknak, addig június végére több mint 5 ezer taggal bővült a tábor.

A második negyedév során az egészségpénztári tagok mintegy 1,8 millió alkalommal vettek igénybe a kasszák által finanszírozott szolgáltatást, összesen közel 9,5 milliárd forint értékben. Egy alkalom átlagosan 5263 forintba került, ami 2,2 százalékkal haladja meg az első negyedévben mért átlagot – olvasható az MTI beszámolójában, amelyet mmonline.hu idéz. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

szavazásra felszólító2

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments