Megemlékezik alapítójáról a Betegápoló Irgalmasrend

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Szentmisén emlékezik meg alapítójáról, Istenes Szent Jánosról szerdán Budapesten a Betegápoló Irgalmasrend, amely 367 éve tevékenykedik Magyarországon.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: március 8. világszerte a keresztény szellemiségű gyógyítás napja, a mintegy 450 éves rend alapítójának, Istenes Szent Jánosnak az ünnepe. Az irgalmas rend legnagyobb ünnepén, szerdán 14 órakor Kozma Imre, a rend magyarországi vezetője tart szentmisét a Budai Irgalmasrendi Kórház aulájában.

A Betegápoló Irgalmasrend – amely mind az öt kontinensen, a világ 51 országában, 236 szerzetesközösséggel van jelen, és több mint ezer testvér tartozik soraiba – 367 esztendeje gyógyít Magyarországon. A budai, a pécsi és a váci irgalmasrendi kórházat, az érdi Szent József-otthont, valamint a pilisvörösvári Szent Erzsébet-otthont működteti.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A közleményben idézték a rend vezetőjét, aki kiemelte, hogy az irgalmas karizma lényege, hogy a beteg várt és szeretettel látott vendég a gyógyító intézményben.

„Van e nagyobb lehetősége a szegénynek, a betegnek az irgalmasok ajándékánál, akik Istenes Szent János példájára irgalmas szeretettel szolgálnak. Szeretettel, amely kiszolgáltatja magát, irgalommal, amely védettséget is garantál? Meggyőződésem, hogy a gyógyító kultúrában az irgalmasrendi szellemiségre szükség van” – hangsúlyozta Kozma Imre.

Istenes Szent János 1495-ben, 520 éve született Portugáliában. Csak 44 évesen tért meg, az utána végzett önfeláldozó munka azonban felőrölte egészségét, és 1550. március 8-án, 465 éve tüdőgyulladásban halt meg. 1630-ban boldoggá, 1690-ben szentté avatták. Ereklyéi Granadában, az Istenes Szent János-bazilikában találhatók. 1886-ban XIII. Leó pápa a betegek, 1930-ban XI. Pius pápa az egészségügyi dolgozók védőszentjévé avatta. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments