Idén is Régészet Napja a múzeumban!

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Hagyományos módon 2017-ben is megrendezésre kerül a Régészet Napja elnevezésű országos programsorozat, melyhez a Tragor Ignác Múzeum idén is csatlakozott! Május 27-én, szombaton, 10.00-15.00 óráig ingyenes programmal várják az érdeklődőket.

A rendezvény célja, hogy az érdeklődők különböző ismeretterjesztő programok segítségével megismerhessék a régészetet, mint tudományágat, illetve a régészek munkáját, ezáltal is növelve e szakma társadalmi elismertségét, továbbá tudatosítja a kulturális örökségvédelem kiemelt fontosságát.

A május 27-én, szombaton sorra kerülő programok között megtekinthető lesz a váci járás településein idén bemutatott Szülőföldünk ősidőkben című vándorkiállítás, melyet délelőtt tárlatvezetés keretében is meglátogathatnak az érdeklődők.

A kiállítás a főtéri Szent Mihály Altemplom kiállítóhelyen, egész nap folyamatosan nyitva áll a múzeumba betérők előtt! 11 órától a gyermekek interaktív módon „mini-ásatás” keretében kipróbálhatják a régészek munkáját a múzeumudvaron, továbbá a régészeti korszakokkal, az elmúlt korok embereinek életével, valamint múzeumunk gyűjteményének régészeti leleteivel ismerkedhetnek egyedi játékaink segítségével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Várják a jelentkezőket a nyári művészeti táborba

Régészeti témájú előadásoknak sem maradnak híján szombaton a múzeumba látogatók. A nyitó előadáson szóba kerülnek azon – a szakma képviselőit olykor megmosolyogtató – sztereotípiák a régészettel, valamint a régészekkel kapcsolatosan, melyekkel a muzeológusok szinte minden terepi munka során találkoznak. A második előadás keretében a Tragor Ignác Múzeum elmúlt évének legújabb régészeti eredményeit mutatják be.

Több, Vác belterületén (Petőfi utca, Tabán utca) újonnan fellelt régészeti jelenség szóba kerül, de kitekintünk a múzeum tágabb gyűjtőterületére is, így érdekes részleteket tudhatnak meg például egy Ipolytölgyes határában nemrégiben fellelt nyolcezer éves őskori településről is!

10:00 – 11:00
Tárlatvezetés a „Szülőföldünk ősidőkben” című vándorkiállításon
Helyszín: Szent Mihály Altemplom Kiállítóhely (Március 15. tér)
Találkozó: 10:00-kor a Szent Mihály Altemplom bejáratánál (Üvegtetős alépítmény a Főtéren)
11:00 – 13:00
Régészeti mini-ásatás és „játszóház”
Helyszín: múzeumudvar (Március 15. tér 19.)
Az ásatás mellett a résztvevő gyermekek kipróbálhatják a „Szülőföldünk ősidőkben” című kiállításunkhoz kapcsolódó egyedi múzeumpedagógiai játékokat is
14:00 – 15:00
Régészeti témájú ismeretterjesztő előadások
Helyszín: Görög Templom Kiállítóterem (Március 15. tér 19.)
Sztereotípiák a régészettel, régészekkel kapcsolatban
A Tragor Ignác Múzeum régészeti terepmunkáinak eredményei az elmúlt egy évben
27 200 868; 30 555 7306
A programokon való részvétel ingyenes! Kiállításainkra, programjainkra szeretettel várjuk vendégeinket! ♦
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments