Megkezdődött a 2020-21-es tanév a Piarista Gimnáziumban, idén kicsit másképp

A szentmise bemutatása két helyszínen történt, a 6-7-8. évfolyamosok a piarista templomban, az iskola többi diákja pedig a Székesegyházban vett részt a tanévkezdő eseményen. A tanévnyitó szentmise elején Kalász Ákos igazgató úr köszöntötte a tanár kollégákat és a diákokat. Külön szeretettel üdvözölte a stallumban az 5. a és az 5. b, valamint a 9. ny osztály tanulóit. Ők Antal Jánosné, Zsuzsa tanárnő, Palkó Balázs és Aradi László tanár urak vezetésével kezdik meg tanulmányaikat iskolánkban.

Igazgató úr bevezető szavait a diákokhoz intézte: rekord hosszúságú nyári szüneti idő után ma találkozunk először. Utoljára éppen egy másik iskolai ünnep előtt, március 13-án találkoztunk, éppen 171 nappal, majdnem fél évvel ezelőtt. Bár nem a teljes időt töltöttük a nyári pihenéssel, de a találkozásra épülő kontakt iskola emlékéig ilyen mélyre kell nyúlnunk emlékezetünkben. Lesz feladatunk tehát fonal felvételét illetően.

Ez a tanév ugyanolyan „másként” kezdődik, mint ahogyan az előző tanév II. féléve zajlott, és befejeződött. Ezért fontos, folytatta az igazgató úr szavait: míg a múlt tanévben az alkalmazkodást tanultuk meg, ma talán nehezebb fejezet következik. Ez pedig a bizonytalanság elviselése. A járvány második hullámában nem tudjuk, milyen időket várhatunk. Meddig találkozhatunk?; lesz-e digitális munkarend?; meddig lesz, ha lesz?; ha nem lesz, mi lesz a sok hiányzóval?; mi lesz, ha valaki – diák vagy tanár napokig vagy hetekig karanténban lesz…? Ebben a bizonytalanságban kell megőriznünk a stabilitásunkat, a türelmünket, a bizalmunkat, sőt a hidegvérünket, de a humorérzékünket is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Június 7-én nyit a strandfürdő

Bátorításul pedig hozzátette: mindenesetre mi mellettetek állunk e sok bizonytalanságban is, közösen éljük meg mindezeket veletek, számíthattok ránk! De számíthassunk egymásra is! Ti is ránk, mi is rátok! Úgy tűnik, ebben a nagy bizonytalanságban ez egy nagy társasjáték lesz! Egymásra figyeléssel, türelemmel, szabályokkal. Éppen ezt a közösséget és a benne lévő személyes szerepünket szólítja meg az idei év mottója, ismét Szent Pál apostoltól.  Karoljátok fel tehát egymást!

Az idei év mottóját így magyarázta: arra szólít, hogy fedezzük fel egymást, lélekben menjünk közelebb egymáshoz, s olyan ponton merjünk a másikhoz segítőleg közeledni, ahol valami szükséget szenved. Merjünk felkarolni, de merjünk felkarolhatóak is lenni. Tudjuk vállalni a kitettségünket, a törékenységünket és a rászorultságunkat is – méghozzá „arcvesztés” nélkül! Ha megértjük ezt a gondolatot akkor a mások iránti felelősségben is növekedünk. És erre is gondolhatsz, amikor maszkot viselsz, amikor távolságot tartasz, és amikor fertőtleníted a kezed megérkezéskor. Ezt nemcsak magadért, a saját biztonságodért, hanem a közösségedért, a társaidért, az ő családjáért, nagyszüleiért is teszed.

A szentmise után került sor – az eredetileg a tanév végén szokásos – díjak, jutalmak kiosztására. Ezeket a tavalyi tanév diákjai kapták, akik kiemelkedő példák emberségben, szorgalomban, kötelességteljesítésben. A méltatásokat a volt osztályfőnökök fogalmazták meg (részletesen a gimnázium honlapján olvashatóak).

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Álomfejtő a Toronyban

Az alábbi díjakat adták át

Kalazancius Érem: a Piarista Rendtartomány legmagasabb kitüntetését olyan tanuló kaphatja, aki példamutató jellemű; a gimnáziumi évek alatt végig kimagasló tanulmányi eredményt ért el, osztályközösségének pedig építő és megbecsült tagja volt. A tanári kar felterjesztése alapján Gável Klára (képünkön Kalász Ákossal) 12.A és Drobilich Domonkos 12.B osztályos tanulók kapták.

Sík Sándor-díj: a Sík Sándor díjat olyan tanuló kaphatja, aki példamutató jellemű és szorgalmú; osztályában közösségi munkát végző és megbecsült tag volt. Lázár Julianna 12.A és Varga Cecília Olimpia 12.C osztályos tanulók részesültek a díjban.

Kollonitz Zsigmond-díj: az iskola külön díja azon diákok számára, akik a legkiemelkedőbb diákjaink emberi és tanulmányi szempontból egyaránt. Idén a díjat Reppert Zoé 12.B, Pusztai Veronika 12.C, valamint Kerti Botond 12.A osztályos tanulók érdemelték ki.

Morus-díj: egy olyan közéleti jellegű elismerés, melyet azok a végzős középiskolás fiatalok kaphatnak, akik nemcsak jó tanulmányi eredményeikkel emelkednek ki társaik közül, hanem jól láthatóan szívesen, aktívan és felelősen vesznek részt közösségi tevékenységben, elkötelezett kereszténységük mellett nyitottak a közéletiségre is. Szesztay Ákos 12.A, Vasvári Magor 12.B, Mocsonoky Zselyke 12.C osztályos tanulók találtattak érdemesnek a díjra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  XII. Dunakanyar Motoros Találkozó és Családi Napok - május 17-18-19.

Brusznyai Árpád-díj: olyan diák kaphatja, aki gimnáziumi tanulmányai során hitéletével és a humán tudományokban kiemelkedő tanulmányával kitűnik társai közül. Szász Botond 12.B bizonyult érdemesnek a díjra.

Simonyi Alfréd-díj: hálás piarista öregdiák, egykori tanárunk díjat alapított, amellyel minden évben a természettudományok terén kiemelkedő eredményt elért tanulót jutalmazzuk. Reppert Hanga 12.B osztályos tanuló kapta.

Haris Béla-díj: az iskola sportéletében kiemelkedő teljesítményt nyújtó diák kaphatja. E téren Manninger Luca 12.A és Makrai Sára 12.B osztályos tanuló bizonyított.

Penczner Pál művészeti díj: iskolánk egykori növendékének, Penczner Pálnak, a 20. századi festészet egyik kiemelkedő hazai és nemzetközi alakjának nevét viselő díjat Medgyasszay Borbála 12.C osztályos tanuló kapta meg.

A Vác Város Kiváló Diákja díjat, melyet Vác város önkormányzatának képviselőtestülete ítéli oda egy tanulmányaiban és eredményességében jeles néhány váci tanulónak, iskolánkból – a tantestület felterjesztése nyomán – Petőcz András 12.A osztályos tanuló nyerte el.

Gratulálunk a díjazottaknak, és a jó Isten áldását kérjük további életükre!

A teljes cikk az iskola blogján olvasható: blog.vac.piarista.hu. (szerkesztette, fotó: StonehillB)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments