Csak előre egyeztetett időpontban menjünk az influenza oltásért

Az őszi-téli időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedéseknek, ezek közül is az influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. A fertőzés károsíthatja a légutak nyálkahártyáját, ha pedig a koronavírussal egyidőben támadja meg a szervezetet, sokkal nagyobb az esély arra, hogy a tünetek súlyosabban jelentkeznek- mondta az ES tévé híradójának dr. Bánhidi Péter, a Helyi Operatív Törzs szakmai vezetője.

Kiemelte, az influenza elleni védőoltás első szállítmánya megérkezett Vácra, az beadásához azonban mindenképpen előzetes telefonos időpont egyeztetésre van szükség. A vakcinát a kormány döntése alapján idén mindenki ingyen kaphatja meg.

Az influenza és a koronavírus kezdeti tünetei rendkívül hasonlók egymáshoz, ezért az orvosoknak nagyon nehéz elkülöníteni, hogy egy lázas, köhögő, torokfájásra panaszkodó beteget valójában koronavírus, vagy influenza fertőzte-e meg, ebben is segít a védőoltás- mondta pénteken a híradónak Bánhidi Péter.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Az oltóanyagok teljesen biztonságosak, a vakcina nem okozhat megbetegedést, hiszen nem a kórokozót juttatják vele a szervezetbe, csupán olyan alkotóelemeit, amelyeket az immunrendszer felismerni képes. Vácon már megkezdődött az oltás, aki viszont be akarja magának adatni az ingyenes vakcinát, annak először időpontot kell egyeztetnie a háziorvossal. Az első körben kiosztott oltóanyag mennyiség azonban úgy tűnik, nem lesz elegendő- a felhívásra jóval többen jelentkeznek, mint az elmúlt években.

„Pillanatnyilag még van oltóanyag az én praxisomban, de hallottam már azt is kollégáimtól, hogy van, akinél már elfogyott. Azt kell mondanom, hogy a jelen helyzetben ez az oltóanyag nem bizonyul elegendőnek. El fog fogyni nálunk is” – nyilatkozta a szakember.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

A Tisztiorvosi Szolgálat már megkezdte az igények felmérését, azt azonban még nem lehet tudni, hogy mikor érkezhet meg a következő szállítmány az oltóanyagból. A meglévő ampullákból először azoknak jut, akik veszélyeztetettnek számítanak a koruk, foglalkozásuk, esetleg valamilyen krónikus betegségük miatt.

Dr. Bánhidi Péter bízik abban, hogy a nemrég leadott igénylések is hamarosan megérkeznek a helyi orvosi rendelőkbe, hogy ki tudják elégíteni az igényeket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments