Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

A váci művelődési központ aulájában április 22-től látható a Vajda Lajos és Szentendre című vándorkiállítás. A kiállítás bemutatja a művész életét, művészetét, kapcsolódását Szentendréhez.

Nem csak a festményei, grafikái láthatóak, hanem az alkotó életével, művészetével kapcsolatos érdekes, hasznos, különleges információkat is megtudhatunk. Például azt is, hogy a szentendrei dunai ártér milyen mély hatással volt a művészre, aki szénrajzain örökített meg a számára érdekes részleteket. Vagy épp miért voltak nagy hatással rá a Dunakanyar számos településén, az utak mentén található festett pléhkeresztek, amiket nem műemlékjellegük alapján kutatott, hanem a feszületek karaktere, állandósult jelentése mozgatta meg a festőművészt. De ugyanígy érdekelte a szentendrei szerb temető, több alkotásában felbukkannak az ott található cirill betűs sírfeliratok, kőkeresztek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Buchnitz Norbert: Natúr Patina avagy Az erózió művészete

 

Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező nyitotta meg a tárlatot. Elmondta, hogy a 20. századi magyar avantgárd/modern művészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. „A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, rejtett kincsei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott Vajda progresszív művészeti szemléletére. A vándorkiállítás Vajda Lajos egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét.” – fogalmazott a művelődésszervező festőművész.

Köszönhetően a művelődési központ aulájában elhelyezett kiállítási anyagnak az intézménybe látogató rengeteg diák és felnőtt – hozzávetőlegesen több százezer főről beszélünk Koltai-Dietrich elmondása szerint – ismerheti meg Vajda Lajos művészeti világát. Azt a művészeti univerzumot, ami a későbbiekben is nagy hatással volt festőkre, szobrászokra, képzőművészetre. A megnyitón szó esett a Szentendrén található Vajda Lajos Stúdióról is, amit 1972-ben alapítottak fiatal művészek. Úgy, mint feLugossy László Munkácsy-díjas magyar festő, performer, színész, rendező, író, forgatókönyvíró, énekes, de szintén alapítótagok még ef Zámbó István, vagy épp Matyófalvi Gábor, Holdas György, Aknay János, festők, szobrászok. Idővel persze gyarapodott a tagok száma további elismert művészekkel. Céljuk Vajda Lajos szürreális festészeti hagyományainak közvetlen folytatása, az akkor aktuális stílusirányok és a Vajdáéval rokonítható, a már említett szürrealizmus képviselete is volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

A Magyar Nemzeti Múzeum programja a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében és a Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésével valósul meg.

A vándorkiállítás Vácon május 5-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments