Harminc éves a Váci Jeszenszky® Balett

Hamarosan, szeptemberben lesz harminc éves a VÁCI JESZENSZKY® BALETT, Pest Megye és Vác Város Művészeti-díjas társulata. Csermely Györgyöt, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Nívó és Harangozó Gyula-díjas táncművészt, táncpedagógust, producert, a Jeszenszky® Alapítvány elnökét, a társulat vezetőjét, lelki motorját kérdeztem múltról, jelenről, jövőről 

Harminc év. Gondoltál erre, amikor nekikezdtél? Mesélj pár szót a névadótokról, Jeszenszky Endréről.

Belülről jött minden késztetés. Olyan sodróan jött az inspiráció, hogy alig győztem megfelelni a kihívásoknak. Mindig az aktuális célok megvalósítására koncentrálva haladtam az utamon. Olyan élvezettel töltött el az alkotás lehetősége, hogy az teljesen lekötötte a figyelmemet. Sosem egóból közelítettem a feladataimhoz. Eszembe nem jutott soha az, hogy ezért valaha is bármilyen elismerést kaphatok. Csak a minőség elérése lebegett a szemeim előtt. Mesterem, Jeszenszky Endre nagyon nagy szakmai alázatot nevelt belénk és minden szempontból az életre igyekezett felkészíteni minket. Ehhez különleges képességei voltak. Emberileg is nagyon sokat kaptunk tőle. Nagyon sok kollégámnak alapozta meg átadott tudásával a karrierjét, ahogyan az enyémet is. Egyenként figyelt mindannyiunkat és mindegyikünknek pont azt adta, amire szükségünk volt ahhoz, hogy kinyíljunk és rátaláljunk a saját utunkra. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a tanítványa lehettem. Olyan példakép számomra mind a mai napig, akit igyekszem követni, amiben csak tudom, mert óriási felelősség az, amit ő könnyedén és eredményesen kezelt mindannyiunk javára. Ha fele annyi jót tudok tenni másoknak, amennyit ő tett már boldog lehetek. Az egész élete erről szólt. Jeszenszky Endre, Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett Nívó-díjas, táncos, koreográfus, balettmester, a jazztánc magyarországi műfajalapítója. Iskoláját 1955-ben alapította, a képzés központja 42 évig Budapesten volt, majd 1997-ben áthelyezte Vácra. A Jeszenszky® Alapítvány elnöke alapításától 1992-től 1997-ig. A VÁCI JESZENSZKY® BALETT művészeti vezetője volt 1993-tól, 2008-ban bekövetkezett haláláig, a váci oktatásban balettmesterként 1994-2004-ig működött közre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Kiállításmegnyitó a Pannónia Házban

 Miért tartottad fontosnak a társulat létrehozását?  

Vácott nem voltak hagyományai a professzionális táncoktatásnak és tánc életnek akkor még, amikor ide jártam iskolába. Ezért nekem is hetente négyszer kellett Budapestre utaznom szülővárosomból, Nagymarosról. Ezért éreztem fontosnak, hogy ezt mindenki számára itt Vácott is elérhetővé tegyem. De akkor még országos szinten is csak a klasszikus balett és a néptánc volt a tánc. A modern és majd a kortárs tánc technikák akkor gyűrűztek be hozzánk. A kilencvenes évek elején kezdődött a modern tánchoz kapcsolódó pedagógusképzés. Addig a korábbi rendszer igényeit kiszolgáló tánc- és illemtan iskolák működtek, ahol jórészt társastánc elemeket oktattak. Ezeket autodidakta oktatók vezették. Én a rendszerváltást követően a képzett táncpedagógusok második évfolyamából kikerülvén, elsőként kezdem oktatni Vácon. Ezzel elindult egy folyamat. Gombamód kezdtek szaporodni a különböző tánciskolák és mára már a tánc állami oktatása is megvalósult városunkban.

Mit jelent számodra a balett, a tánc? 

A tánc fejleszti a kreativitást, önbizalmat és a koordinációt, segít az expresszióban és a csapatmunkában, egész életen át hasznos készségeket ad.

Hogyan kerültél a balett közelébe? 

Elmentem Budapestre táncórákat nézni, és amikor Jeszenszky mester óráját néztem: éreztem azt, hogy ő az, akitől tanulni szeretnék. A legjobb döntés volt.

Voltak gondolom hullámvölgyek, hogyan sikerült ezeket túlélnie a társulatnak? 

Azt hiszem mindvégig, hogy nagyon szerencsésen alakult minden. Amikor a magánéletemben elkerülhetetlenné vált az, hogy az energiáim legnagyobb részét átcsoportosítsam édesanyám ápolására, ebben a nehéz időszakban is a munkám adta a lelki feltöltődést és az inspirációt. Ez három és fél évig tartott és embert próbáló feladat volt számomra mindvégig. De nem volt kérdés: hogy akkor is megteszem, ha minden eddigi, amit felépítettem, romba dől. Ha a családom nem állt volna mindvégig mögöttem, semmit nem érhettem volna el mindebből. Nagyon nagy tanítás volt számomra az az időszak, de minden és mindenki jól vizsgázott, úgyhogy örömmel folytattam, teljes erőbedobással a munkát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Álomfejtő a Toronyban

És persze beszéljünk a sikerekről is, úgy tudom, nemrégiben egy országos rangú elismerésben részesültetek. 

Igen. A Magyar Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnökségétől a legnagyobb kiadható társulati munkát elismerő címet kaptuk meg: a Kiváló Együttes Arany Fokozatát. Földi Béla a szövetségünk elnöke személyesen adta át 2023. július 23-án a 30 éves jubileumi előadásunk keretében. Nagyon nagy megtiszteltetés ez a díj. Az elmúlt 30 évünk munkáját ismerték el vele.

Jelenleg hány fős a társulat? Mennyire változik a létszám? 

Állandó társulatunk jelenleg nincsen, de célunk, hogy legyen. Anyagi forrásaink függvényében projektek megvalósítására van lehetőségünk és a létszám mindig ezektől függően alakul.

Mik a távlati terveitek?

Jelenleg fő prioritásunk iskolánkban az újabb generációk felnevelése. Ehhez a lehető legjobb pedagógus csapatunk áll most rendelkezésre. Az alapképzésben épp úgy, mint az elitképzésben.  A 2023-as, 2024-es évadban világhírű társulatokat megjárt koreográfusok készítik gyermek tánckarunk szóló-, és csoportverseny koreográfiáit. Tar Dóra szólóját Juhos István “Putto” táncművész, koreográfus (Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Batsheva Dance Company, Kibbutz Contemporary Dance Company), a csoportkoreográfiát pedig Rózsavölgyi Zsuzsa Táncművész, táncpedagógus, koreográfus, a norvég Nemzeti Művészeti Akadémia docense (Anne Teresa De Keersmaeker, William Forsythe, Rosas Dance Company) alkotja meg. 

Mesélj az elmúlt harminc év fontosabb fellépéseiről, különleges helyszínekről. 

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Lövész Kornélia kiállítása a Kávézó Galériában - A művész, aki megtalálta önmagát

A legkülönlegesebb az volt mindebben, hogy saját táncosokat neveltünk fel óvodás kortól, akik 22 éven át voltak velünk és együtt eddig egyedülálló koncertsorozatokat valósítottunk meg. A legemlékezetesebbek közül megemlíteném azt a saját koncertemet, amelyen a MÁV Szimfonikus Zenekart a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója vezényelte és az Operettszínház vezető művészei léptek fel benne a Váci Jeszenszky® Balett táncosaival. Vagy a HungarOperett® koncertsorozatát hazánkban és határainkon túl, aminek szintén a Váci Jeszenszky® Balett volt az alapító tánckara. Meg kell említsem, hogy számos nagy sikerű koncertet valósítottunk meg Nyári Károllyal és zenekarával is. Talán a legemlékezetesebbek egyike volt közülük a My Way Sinatra koncert show.

Úgy tudom, vannak különböző óratípusok. 

A kortárs, modern táncot ötvözzük a klasszikus balettel. A tanítványok, táncosok képzésének és koreográfiájának egyaránt a balett-technika az alapja, de más összetevőkkel is ötvöződik: a kortárs, modern tánc íveivel és eséseivel, hétköznapi gesztusokkal, népi, harcos lépésekkel.

Hol és mikor láthatjuk a társulatot legközelebb? 

A Váci Jeszenszky® Balett versenyzői augusztusban megkezdték a felkészülést a következő versenyszezonra testvériskolánkban a többszörös Világ- és Európa-bajnok győri Grácia Alapfokú Művészeti Iskola edzőtáborában. Négy mesterrel, négyféle tánctechnika, napi tíz órán át. Jelen évadunkban is számos szép feladat és kihívás áll előttünk. Szeptembertől kezdődik a verseny-koreográfiák megalkotása, utána jön a versenyszezon. Idei repertoárjukat a nagy közönség a versenyek után 2024 júliusában láthatja majd. Készülünk másik projektekre is. Azokról mindig a weboldalunkon és a közösségi médiában tesszük majd közzé az aktuális információkat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments