Első Váci Gyermekvédelmi Kerekasztal avagy Párbeszéd a gyermekekért

„A gyermek mindenekfelett álló érdeke – Álljunk ki mellette közösen és jól!” – ez volt a vezérfonala az I. Váci Gyermekvédelmi Kerekasztal Beszélgetésnek. Az eseményt az  önkormányzat szervezte, a Váci Humán Szolgáltató Központ valósította meg szakmailag a városháza dísztermében március 5-én. Aktualitását az utóbbi időben fókuszba került  gyerekvédelmi  kegyelmi botrány adta, a több sebből vérző gyermekvédelem reménye, hogy a szakma kérdéseire most talán valódi, rendszerszintű szakmai válaszok születhetnek.

Országos előzmény

Az OKA – Országos Közös Akarat elnevezésű februári gyermekvédelmi kerekasztal első ülésén a Vác város gyermekvédelmi szakemberei és a társszakmák képviselői részt vettek. Az esemény aktualitását az akkor a médiában is elhíresült bicskei gyermekotthoni szexuális bántalmazás és az ezzel összefüggő kegyelmi botrány adta. Ez az eset is rávilágított a hazai gyermekvédelem súlyos hiányosságaira az alapellátástól a szakellátásig. Ezért is van szükség szakmai és civil összefogásra, önreflexiókra, szakmai kérdések felvetésére, megoldások keresésére, hogy soha többé ne fordulhassanak elő ilyen és hasonló visszaélések sem a gyermekvédelemben, sem más területen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Váci gyermekvédelmi kérdések-válaszok

A már említett előzményekkel és célokkal összhangban, városunkban is megrendezték az I. Váci Gyermekvédelmi Kerekasztal Beszélgetést az önkormányzat szervezésében a városháza dísztermében. A kerekasztal megbeszélést Matkovich Ilona polgármester nyitotta meg, melyben saját gyermekkori élményéről is mesélt. Szakmai házigazda, megvalósító ismét a Váci Humán Szolgáltató Központ (VHSZK) volt.  Az eseményt Járja Andrea a VHSZK igazgatója moderálta, Szolár Éva szakmai igazgatóhelyettes pedig az Európai Unió által kibocsátott Integrált Gyermekvédelmi Rendszer 10 alapelvét ismertette.

A Váci Gyermekvédelemi Kerekasztal eseményén sem volt kevesebb a cél, mint, hogy a gyermekek jólétén fáradozó, meghívott szakemberek önreflexíven az adott kérdések mentén feltárják a helyi gyermekvédelem esetleges hiányosságait, gyengeségeit és rá megoldási javaslatokat dolgozzanak ki.

Kerekasztalok és témák

 

A gyermekvédelmi kerekasztal szakemberei különböző témák mentén dolgoztak, a feladatok két fő nagy téma köré épültek. Első téma, a váci hálózat: Elérhető szolgáltatások, állami feladatok, civil szervezetek, szakemberek szerepe, átmeneti elhelyezést nyújtó szolgáltatások, pénzbeli ellátások, szakellátás, helyettes szülői hálózat, örökbefogadás. Második téma – Emberi erőforrás: A váci rendszer leterheltsége, szakemberek képzése, szakember hiány, módszertanok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Megvalósítás

Az asztalok köré gyűlt szakmai csoportok megadott szempontok, szabályok mentén dolgozták fel a témákat, majd egy választott szószóló segítségével ismertették a csoportok álláspontjait. A szakmai kérdések, megoldások, javaslatok összegzéseként Járja Andrea a VHSZK igazgatója elmondta, hogy a  gyermekvédelem sokkal szélesebb kategória, mint amiről a kegyelem ügy kapcsán  szó volt, van és lesz. Gyermekjólétről, igazi gyermekvédelemről majd igazán akkor beszélhetünk, ha a különböző ágazatok, az egészségügy, oktatás, szociális-gyermekvédelmi ellátás jól és összehangoltan, hatékony eszköztárral lesznek képesek működni. A szülőknek meg segíteni kell abban, hogy még jobb szülők lehessenek. Az össztársadalmi cél pedig nem lehet kevesebb, mint az, hogy minden gyermeknek békés, vidám, esélyekkel teli gyermekkora lehessen, lakóhelytől, szülők végzettségétől, származástól, vagyoni helyzettől függetlenül.

Zárás – konklúzió

 

Ilyen tematikájú gyermekvédelmi esemény – II. és III. Váci Gyermekvédelmi Kerekasztal – még kétszer lesz ebben az évben Vácott, amikor is a civilszervezek és az egyházak lesznek meghívva.  Várhatóan áprilisban és májusban lesz a következő ilyen gyermekvédelmi rangos esemény városunkban. A szakmai törekvéseken túl nem titkolt célja egy ilyen eseménynek az is, hogy ne csak a botrányok kapcsán kapjon média és társadalmi figyelmet a segítő szféra, hanem ő maga is tudja egy kicsit tematizálni a közbeszédet. Sajnos, ez a segítő szféra még igen halk, nem tudja hallatni érdekérvényesítő hangját. Mégis, ettől függetlenül, erőn felül, sokszor eszköztelenül is a rászorulók érdekében mindent megtesznek a segítő szakemberek. Ők azok, akik csendben, alázattal, nap-mint nap teszik – ha csak kicsit is – jobbá, elviselhetőbbé a rászoruló családok és a gyermekek életét, néha szó szerint ők segítenek meglátni a bajban lévőknek az alagút végén a fényt és a reményt. (Baranyi Marcsi – Fotók: Varga-Turi Dominika) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments