Ismét tiszavirágok rajzottak a Dunában Vácnál is

Sok-sok év után ismét feltűntek a tiszavirágok a Dunában, a Vác és Budapest közti szakaszon. A Dunai Szigetek blog számos olvasója jelezte, hogy múlt héten a Dunán is megfigyelhető volt a tiszavirágzás. A kérészek rendjébe tartozó rovar az elmúlt évtizedekben csak a Tiszában és mellékfolyóin talált életteret, a Dunában történő váratlan megjelenését feltehetően a vízminőség javulása okozta – írja az idokep.hu. A fotót Rácz Gergely készítette.

A turisztikai látványosságba menő csodálatos természeti jelenséget először augusztus 23-án éjjel figyelték meg Vácott, majd augusztus 24-én Tahitótfalunál, 25-én Budapesten az Árpád-hídnál, 29-én pedig néhány egyedet a Petőfi-hídnál lévő A38 hajónál.

Bízunk benne, hogy nem csak egyszeri alkalomról van szó, hanem a korábban teljes Európában elterjedt, mára csak a Tisza környékére visszaszorult tiszavirágok ismét benépesítik folyóinkat, látványos virágzásuk pedig évente megfigyelhető lesz majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A Dunai Szigetek blogon olvasható egy váci bejegyzés is:

Augusztus 23. este, Vác. Légrádi Miklós: Pár hónapja olvastam egy írást az önök oldalán, miszerint régen nem csak a Tisza virágzott, hanem a Dunát is ellepték a tiszainál kisebb, fehér kérészek. Tegnap este csónakkal kimenetem egy kicsit a Dunára. Mikor besötétedett, egyre erősodő sercegést hallottam a csónakból. Mikor felkapcsoltam a lámpát, csodálatos látvány tárult elém. Millió kis kérész cikázott a víz felett.

Szóval lehet menni nézni a csodát, VIRÁGZIK A DUNA!!! Vácon, a Duna korzónál, kb. a székesegyház vonalában, a parttol 40-50 méterre. Sötetedés után jöttek, rengetegen voltak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments