Szabadi Kálmánra emlékezve: Zeppelinek, siklóhajók

SzabadiKálmán-vágottNyolcvanöt éve született Szabadi Kálmán (Budapest, 1929 – Vác, 2010) grafikus, formatervező, konstruktőr. Életútjáról február 6-án csütörtökön 18 órakor nyílik kiállítás.

A Magyar Folyam- és Tengerhajózási Rt bentlakásos hajós otthonában nevelkedett. 1942-től váci lakos lett, mivel az MFTRT Visegrádról édesapját Vácra helyezte állomásvezetőnek.

Taxi-kockaSzabadi Kálmán a hajósiskola után Budapesten a képzőművészeti gimnáziumban folytatta tanulmányait, majd félbehagyva az iskolát Muskovszky László iparművész grafikai műhelyébe került. Muskovszky László kora kiváló filmplakát-tervezője volt. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a szakma elsajátítását követően Szabadi Kálmán 18 évesen a MAFILM grafikai műhelyében helyezkedett el. 42 évig itt dolgozott.

Nagy élmény volt számára, hogy gyermekfejjel láthatta Asbóth Oszkár siklóhajójának, és a Csepelről felszállt Gráf Zeppelinnek a bemutatóját. Pályaválasztását, műszaki érdeklődését befolyásolta egyrészt a család, másrészt a Zeppelin és az Itália nevű léghajók tragédiája. Az átélt események arra ösztönözték, hogy műszakilag képezze magát. Az élet úgy hozta, hogy formatervező, konstruktőr lett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

Munkásságáról február 6-án csütörtökön 18 órakor nyílik kiállítás Székelyhidi Ferenc szervezésében, Székely Sándor gyűjteményéből a Credo-házban. A megnyitó beszédet Cservenák Péter fotóművész tartja. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments