Szeptember 11-ig jelentkezhetnek a szülők a védőoltásra

HPV_oltásA most elkezdődött tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást kapjanak. Az ehhez szükséges beleegyező nyilatkozatot szeptember 11-ig kell kitölteni és leadni, írja az MTI.

A méhnyakrák elleni védőoltás a HPV azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelős. Ezért az ÁNTSZ javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. Az ÁNTSZ szerint az, hogy a méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni Magyarországon, nagyban köszönhető az iskolavédőnőknek és iskolaorvosoknak.

Központi Gyógyszertár Vác

A humán papillomavírus (HPV) elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/2016-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik. A méhnyakrák elleni védőoltást az előző tanévhez hasonlóan az idén is iskolában kapják meg. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Az elmúlt tanévben Magyarországon a több mint 46 ezer jogosult közül 38 ezren döntöttek úgy, hogy kérik az oltást. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni. A nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz, és a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt – írta az index.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments