Tíz év fegyház a volt váci mentőápolónak

VÁCI NAPLÓ/bűnügy ♥ 2018. január 16-án, a Budapest Környéki Törvényszéken Szegedi Gyöngyvér büntető bíró folytatólagos és nyilvános tárgyaláson hirdetett ítéletet annak a mentőápolónak az ügyében, akit bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, fegyveresen elkövetett rablás bűntettével vádolt meg az Ügyészség.

A vádirati tényállás szerint a vádlott mentő szakápolóként dolgozott Vácott, ebből kifolyólag a bűncselekmény elkövetése előtt sokszor járt a sértettek házában.

Ezen alkalmakkor az idős emberek a mentősöknek mindig adtak borravalót. Ebből és a sértettek által előadottakból a vádlott azt a következtetést vonta le, hogy a 90 éves asszony és a 89 éves férfi jó anyagi körülmények között él.

A vádlott 2016. május 18-án azért ment a sértettek családi házához, hogy az ott lakó idős, beteg személyektől nagyobb összegű készpénzt szerezzen meg.

A piros színű mentős ruházatot viselő vádlottat az idős asszony beengedte. Az előszobában sor került a vérnyomásmérésre, a sértettek adatainak lejegyzésére, majd a vádlott a derekuknál fogva behúzta őket a hálószobába.

Az idős férfit leszorította az ágyra, az idős nőt pedig a magával hozott gézszalaggal kezdte fojtogatni, miközben a sértettektől a pénzüket követelte. A sértettek eleinte a bántalmazások ellenére sem adták át az otthon tartott pénzüket.

A vádlott ekkor elővett egy lőfegyvert, vagy annak utánzatát és azzal fenyegette meg az idős embereket. A bántalmazások és fenyegetések hatására végül a férfi sértett 40.000 Ft-ot, a női sértett 36.000 Ft-ot adott át a vádlottnak. A vádlott miután bezárta a sértetteket a hálószobába, elmenekült a helyszínről.

A folytatólagos tárgyaláson a bíróság a sértetteket nem tudta meghallgatni, mert időközben mindkét sértett elhalálozott.

A bíróság a fegyverrel való elkövetés vádját nem látta bizonyítottnak, de a vádlottat bűnösnek mondta ki 2 rendbeli rablás bűntettében, 2 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében és 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében.

Ezért az egykori mentő ápoló vádlottat halmazati büntetésül 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetésként 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta a mentőápoló foglalkozás gyakorlásától. A bíróság 76.000 Ft (a sértettektől eltulajdonított összegnek megfelelő) vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben.

A bíróság a kiszabott büntetés időtartamára tekintettel fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását. A vádlott legkorábban büntetésének 2/3 részének kitöltését követően kerülhet feltételes szabadlábra.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért és mindkét fél téves minősítés miatt fellebbezett. Az ítélet nem jogerős. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments