Emlékezés a kommunizmus áldozataira: kell az őszinteség

A kommunizmus áldozataira emlékeztek kedden délután a rabtemetőben. Inotay Gergely Ábel alpolgármester beszédében, Pál apostolt idézve azt mondta: „Nehezen nyílnak szóra az ajkak, hiszen ma még tükörben homályosan látunk, amikor a legutolsó totalitárius világrend, a kommunizmus áldozatairól kell szólnunk. Óvatosan tapogatózó lábaink is fájdalmas sebet ejthetnek, mert jó emberek, derék őseink is lehetnek az elkövetők népes táborában és az áldozatok sem feltétlen makulátlan hősök.”

A városvezető kiemelte: meg kell tanulnunk a tényeket a helyükön kezelni végre és beszélni róluk hitelesen, őszintén. Soha ne feledjük, hogy az a rendszer, amelynek létrehozásán, kiépítésén fáradoztak jóhiszemű támogatók, haszonleső zsoldosok, elvtelen és barbár verőemberek, cinkosok, romlott és bűnös volt – tette hozzá Inotay Gergely Ábel.

Az alpolgármester beszéde után a Fónay – Humánia – Társulat adott elő a vészes időket időző irodalmi játékot, majd az önkormányzat, a helyi pártok és civil szervezetek képviselői, a polgárok elhelyezték az emlékműnél koszorúikat, gyertyáikat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!