Marton Zsolt püspök a jóisten áldását kérte az új polgári esztendőre

Szűz Mária istenanyaságának ünnepén, 2021 első napján Marton Zsolt váci megyéspüspök szentmisét mutatott be a váci székesegyházban és kérte a jóisten áldását az új polgári esztendőre – írja a Váci Egyházmegye honlapja.

Az olvasmányban az ároni áldás hangzott el, amely kapcsán a főpásztor az áldásról, annak céljáról és forrásáról elmélkedett. Az áldás (benediction) jókívánságot, jó mondást jelent, amelynek forrása Isten. Az Ószövetség hite, a mi hitünk és minden jó Istentől származik. Az áldás adása az ember részéről ennek a jónak a kérése és közvetítése, Isten részéről a jó adása, az ő kegyelmi tette, amelyet szabadon teljesít vagy nem teljesít.

Marton Zsolt felteszi azt a kérdést: „Mi a jó? A jó az érték: szeretet, igazság, béke, öröm. Az olvasmány ilyen értékeket sorol föl: 3 mondásból és 6 igéből áll. Isten áldását más-más módon fejezi ki: „Áldjon meg az úr és oltalmazzon! Ragyogtassa rád arcát az úr, s legyen hozzád jóságos! Fordítsa feléd arcát az úr, és szerezzen neked üdvösséget!” Isten arca jóakaratú és barátságos odafordulása az emberhez.”

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Szentbeszéde második részében a megyéspüspök hálát adott azért, hogy Isten Szűz Mária istenanyasága által a legnagyobb Jót adta nekünk: Önmagát, aki emberré lett, majd kiemelte, hogy az Efezusi Zsinat (431-ben) mondta ki a Boldogságos Szűz Mária istenanyaságát. Szent Atanáz alexandriai püspök, a zsinat fő teológusa úgy fogalmazta ezt meg: „azért választotta ki Máriát, hogy belőle vegye fel emberi testét, és azt, mint sajátját ajánlja fel értünk. Gábor angyal pontosan és okosan adta hírül Máriának Isten üzenetét, amikor nem egyszerűen a benned születik kifejezést használta, hanem azt mondta, belőled születik, és ezzel jelezte, hogy akit Mária a méhében hordott, az valóban belőle származik; nehogy úgy tűnjék, mintha az Ige csak látszólag vette volna fel az emberi testet”. Az örök és változatlan Isten minden időben újat ad fiában, Jézus Krisztusban, aki az új embert, az új reményt és új élet közvetítője. Ebben útitársunk, közbenjárónk az Istenszülő szent szűz. Vele kérjük az újévi kívánságot szeretteinkre, minden embertársunkra és önmagunkra: Bízd újra életed Krisztusra! – buzdított minden jelenlévőt a főpásztor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A szertartás a magyar himnusz eléneklésével zárult – írják.  (Kép és szöveg: Jantsky Viktória)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments