Átadták az első ökotantermet Vácon: már a természetben is tanulhatnak az Árpádosok

Magánszemélyek, családok, szülők, cégek, egyesületek támogatták, a csütörtökön átadott ökotanterem magvalósulását a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskolában.

A rendezvényen először a Duna-Dráva Cement Kft váci gyárának igazgatója, Szilágyi Zsolt beszélt, aki kiemelte, hogy a Zöld Megoldás-pályázatot 2010-ben hozta létre a Duna-Dráva Cement Kft. azzal a céllal, hogy olyan környezettudatos, környezetvédelemre való neveléshez csatlakozó programokat, létesítményeket támogathassák, amelyeket kisebb közösségek, iskolák és óvodák maguktól nem, vagy csak nehezen tudnának megvalósítani.

„Én azt gondolom, hogy itt állva elmondható, hogy valóban ez a kis mini projekt illeszkedik abba a koncepcióba és szemléletbe, ami miatt meghirdettük ezt a pályázatot, hiszen ezen a szép júniusi napsütéses napon tényleg egy árnyékos helyen állhatunk, ülhetünk, ahol a gyerekeknek is azt gondolom, egy olyan teret sikerült biztosítani, ahol majd testközelből találkozhatnak a természet változásaival, érzéseivel és egy nagyon jó közegben az iskola normális értelemben az iskolapadból, a tanteremből elszakadva talán könnyebben fognak átmenni majd a tanórán elhangzott ismeretek és a pedagógusoknak is könnyebb lesz majd a tanítás” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője felhívta a diákok figyelmét arra, hogy egyre gyakrabban hallani, hogy ökológiai válság elé nézünk.

„Azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés, illetve ez a megvalósulás – amit most mindannyian láthattok, látható – ez talán azt jelképezi, hogy egyre többet gondolkodunk azon, hogy hogyan is lehet úgy a természet felé fordulnunk, hogy megpróbáljuk megismerni, és a megismerésen keresztül úgy gondolkodni, hogy a körülöttünk lévő világot, a Földünket a lehető legjobban meg tudjuk óvni és egészségben megmaradjon gyermekeinknek, unokáinknak. Én azt gondolom, hogy maga ez az öko szócska, amit nagyon sokszor hallhatunk ezért ebben a megvalósulásban szintén nagy szerepet kapott” – emelte ki. Hozzátette: a gyermekek nevelésében sok minden más mellett talán az egyik legfontosabb az összefogás, az együtt gondolkodás, ami ebben a projektben jól látszik.

Egy nagy fakopáncsos történettel kezdte beszédét Inotay Gergely alpolgármester, amellyel azt szemléltette, hogy milyen jó is, ha testközelből sikerül megismernünk a környezetünket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

„Azt kívánom nektek, hogy ebben a tanteremben, egy sokkal ihletettebb közegben és területen tudjátok ezeket a csodákat megtapasztalni, amit a természettudatos tantárgyak hordoznak, amit az alsósoknak a köri, a felsősöknek a biológia, kémia, vagy akár fizika óra jelent. Használjátok ki ezt a tantermet, éljetek vele, legyetek általa sokkal jobban természetszerető felnőttek majd. Vigyázzatok általa jobban a Földünkre, mint ahogy mi vigyáztunk rá, vagy a korábbi diákságok vigyáztak rá. Éljetek ezzel a lehetőséggel azt kívánom, használjátok ki minden pillanatát kiélvezve” – mondta.

Végül Magyari József, az iskola igazgatója mondott köszönetet a támogatóknak, akik nem kis számban voltak.

„Azt gondolom, hogy a mai világban ezzel a Covid-járvánnyal együtt, karöltve, nagyon nehéz értéket teremteni. Nekünk sikerült, mert össze tudtunk fogni. Itt diákok, fenntartó és pedagógusok, szülők, akik, csak két számot mondok, 4 millió forintot látunk itt, amit készpénzben tudtunk megteremteni és 1,5 millió forintot pedig ajándékba kaptunk azoktól a családoktól munkában és anyagilag is támogatva, akik úgy gondolták, hogy kell, hogy létezzen ezen az iskolaudvaron ez is” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Az ökotanterem mellett a Tesco pályázaton nyert magaságyások is ki lettek helyezve, benne fűszernövényekkel, paradicsommal. Emellett esővízgyűjtőket is felszereltek, valamint egy komposztáló is került a felépítmény mellé.

Támogatók: Duna-Dráva Cement Kft, Váci Tankerületi Központ, Zollner Elektronik Kft, Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, CNC Gépalkatrész Kft, Czerovszki Gábor, Szabadfalvi-Boldog család, Matz-Molnár Krisztina, Kiss Zsolt, Tóth család, Mayer család, Alpári Szilvia, Vártók család, Szimon Renáta, Szabó család, Balogh család, Simon család, Jakab Beatrix, Hunyadi-Tomecskó család, Szikora család, Papi Géza, Szabó Tibor, dr. Csernyi Henriett, Árvai család, Zsoldos Mihály, Dubovik család, Haga Erika, Mezei-Revell család, Eckhardt Tibor, Mayer Melinda. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments