Időutazásra hívják a Régi Zenei Napok a váciakat július 3-tól július 10-ig

A Régi Zenei Napokat 37. alkalommal rendezik meg, öt éve ad otthont az eseménynek Vác. Azt csak kevesen tudják, hogy a programot sokáig Sopronban rendezték meg, de öt évvel ezelőtt dr. Beer Miklós váci megyéspüspök segítségével már városunk vendégszeretetét élvezi a neves rendezvény. Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a Váci Naplónak adott interjújában a múltról és a jelenről is beszélt.

Idén már 37. alkalommal rendezik meg a fesztivált. Honnan jött az ötlet, hogy Vác legyen az új otthona?

A Régi Zenei Napok Sopronból indult, ott zajlott hosszú ideig és egy következő állomás volt a fertődi Esterházy-kastély. Ott a kastély felújítási munkái miatt kellett új helyszínt keresnünk és akkoriban még Beer Miklós megyéspüspök vendégszeretetét élvezve jöttünk ide Vácra. Nagy örömünkre ez a jó kapcsolat folytatódott Marton Zsolt püspök atyával is és reméljük, hogy ez a helyszín sokáig megmaradhat. Fontos számunkra, hogy az egyház csodálatos tereiben tudjuk megrendezni a programjainkat. Bár a székesegyház most egy-két évre bezárult, de a Fehérek temploma, a Barátok temploma és a püspöki palota mind helyszínei a hétnek, illetve idén először két koncertünk a Gödöllői Királyi Kastélyban valósul meg, Sisi kastélyában.

Milyen újdonságokkal készülnek az idei koncertekre?

Nagy öröm számunkra, hogy korábban nem látott bőséges programmal jelenünk meg a vírushelyzet ellenére, tehát a nehéz időszak után. Nagy öröm, hogy a kulturális kormányzat támogatja ezt a programot és azért tudunk minden eddiginél színesebb, bőségesebb programkínálattal megjelenni. Négyszer lesz zenekari koncert a nyitó- és a zárókoncerten kívül. A fesztivál alatt három zenekar, az Orfeo Zenekar, a Capella Savaria, és a Helsinki Barokk Zenekar lesz hallható. Különleges, hogy első alkalommal látogat el a rendezvényre egy külföldi zenekar. Érdekesség az is, hogy a Régi Zenei Napok Magyarország egyetlen régizenei mesterkurzusa és fesztiválja egyben, ahol a legnagyobbaktól tanulhatnak a hallgatók. Idén 7 országból, több, mint 70 tanuló jelentkezett a kurzusokra. A nagynevű professzorokkal nemcsak a kurzusokon találkozhatnak, hanem a koncerteken is. Hiszen a közönség két estén is hallhatja csodálatos játékukat Gödöllőn, ami egyébként – szerintem – kitűnő kirándulás lehet a váciaknak is, ugyanis a Gödölli Királyi Kastély miliője tovább emeli a hangverseny élményét.
A fesztivál azért is kivételes, mert korhű hangszereken játsszák el a műveket, abban a stílusban, melyben a szerzők is elképzelték. A romantikában a 20. században az előadók hozzá tették a kor gondolatait ahhoz, amit Vivaldi, Bach, vagy Telemann elképzelt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Idén számtalan zenei ritkaság várja majd a közönséget. A nyitókoncerten például olyan 18. századi darabot dolgoznak fel, ami azóta nem hangzott el.

Stölzel Passióját – ami jó ideje porosodott a könyvtárban – kutatta Vashegyi György. Ezt a művet hallhatják a nyitó koncertre érkezők. De hasonló mű a zárókoncerten elhangzó Pasticcio-passió is, ami szintén újkori bemutató. A mű több komponistához köthető, a pasticcio különleges műfaji sajátosságai miatt: Bach, Graun és Telemann. A barokk korban egyébként is jellemző volt, hogy a szerzők saját és más alkotók műveiből állítottak össze egy passiót. Amit nem tudnak egyébként a zenetudósok, hogy ezt most vajon Telemann állította össze, vagy Bach, vagy Bach tanítványa, a híres Altnicol, akiről A Tamás-templom karnagya könyvben olvashatunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Azt olvastam, lesz még több újdonság is. Például a Találkozások esemény! Kérem, meséljen róla!

A Találkozások programmal a helyieknek szeretnénk köszönetet mondani Vácot szeretné bemutatni, közelebb hozni a lakosokhoz a Régi Zenei Napokat, kurzushallgatókat és a professzorokat. Úgy gondolom, hogy egy ilyen nagyszerű, kitűnő program nem tud jól megvalósulni, ha a helyiek nem érzik ezt magukénak, és nem érzik ennek a különlegességét és unikumát. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a régi zene világsztárjai érkeznek ide. Ebből kaphatnak egy kis ízelítőt a Duna-parton délután 5 órai kezdettel. A Bacchus Consort családi előadása nyitja a programot, ami egy játékos-zenés bekapcsolódás a muzsikába, tehát interaktívan megszólítják a közönséget. Majd miután a kurzusok véget érnek, jönnek a hallgatók is egy bemutatkozó koncert erejéig, ekkor következik fél 7-kor az ünnepi köszöntő is, majd fél 8-kor helyi együttesek koncertje, ahol az Árpád Fejedelem Általános Iskola növendékei és egy helyi kórus lép fel a Zenepavilon környékén. Emellett helyi ételkínálattal és este 8-tól korabeli táncházzal várjuk az érdeklődőket, amelyet Kovács Gábor régi zenei táncmester fog vezetni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Lesz még egy különleges rendezvénye a programnak. Az Irodalmi szurka-piszka 6-án, kedden az Adullám kávézóban lesz megtartva, Szabó Sipos Barnabás és Kautzky Armand és néhány kurzushallgató diák közreműködésével, a házigazda Becze Szilvia lesz a Bartók Rádió műsorvezetője. Ez pedig egy meg nem valósult találkozást idéz fel majd a nézőknek, a hallgatóknak. A témája: Bach és Händel, bár kortársak voltak, soha nem találkoztak. A darab pedig a kor világsztárja és a vidéki orgonista-kántor találkozását mutatja be 1747-ben.

Az idei Régi Zenei Napokon a váci lakcímmel rendelkezők a koncertjegyek árából 50 százalék, a diákok, nyugdíjasok 10 százalék kedvezményt kapnak. A Filharmónia Magyarország bérletesei bérletük felmutatásával 20 százalék kedvezménnyel válthatnak jegyet! A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány felmutatásával történik belépéskor! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments