Drága mulatság lehet: kamerákkal figyelik meg a szelektív szigeteket

Hiába minden figyelmeztetés, sokan nem veszik tudomásul, hogy a hulladékszállító kft felszámolta a szelektív szigeteket, ezért továbbra is pakolnak papírt, fémet vagy egyéb háztartási szemetet a szigetek helyére, vagy akár közterületi kukák mellé. Egyetlen frakció az üveg, amit még be lehet tenni a közterületekre kihelyezett gyűjtőedényekbe, az összes más típusú lomot és anyagot szelektíven kell gyűjteni, amiket térítésmentesen le lehet adni a házhoz menő lomtalanítással, vagy személyesen elvihetik a váci hulladékudvarba. Az önkormányzat a közkasszából jelentős összegeket fordít az illegálisan lerakott bútorok és hulladékok elszállítására, ezért köztéri kamerák kihelyezésével igyekszik rajtakapni a szabályszegőket és behajtani rajtuk a bírságot – írja az estv.hu

Még májusban döntött a váci testület, hogy elkülönített forrásból újraélesztik és tovább bővítik a városi térfigyelőrendszert és mobil eszközökkel bekamerázzák a szelektív szigeteket. Folyamatos problémát jelent a városban, hogy míg az új hulladékudvarban térítésmentesen leadhatók a feleslegessé vált holmik, mégis rendszeresen hordanak lomokat a kukák környékére.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Tavaly november óta már egy állami cég üríti a kukákat és szállítja el a házak elől a zöld- és a szelektív hulladékot, de az illegálisan lerakott szemetet továbbra is az önkormányzat kénytelen összeszedni, ami jelentős többletkiadást jelent a városi költségvetésnek, vagyis végső soron a váci adófizetőknek.

Azóta sem sokat változott a helyzet mindegy, hogy Deákváron, Kisvácon, vagy Alsóvároson jártunk, a kukák mellé és a szelektív szigetek helyére továbbra is pakolnak le lomokat, pedig szelektív komponensek közül már csak az üvegnek rak ki konténert a hulladékszállító cég.

„Az idei évben célként tűztük ki, hogy a jelenlegi térfigyelő rendszert felülvizsgáljuk, illetve megfelelően bővíteni fogjuk. Jelenleg hat darab térfigyelő kamera üzemel a város területén, ebből kettő a Kötő utcában, kettő a Rácz Pál utcában, illetve kettő a törökhegyi úton lett felszerelve” – nyilatkozta a televíziónak Szeri Mihály, a Közterület-felügyelet vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Nem csak ezek az eszközök figyelik a társasházak szemeteseinek a környékét, mobilkamerákat is kihelyeztek a felszámolt szelektív szigetek, vagy a gyűjtőpontok környékére. Az apró eszközök jelenlétére, amiket egyébként alkalmanként más és más helyszíneken szerelnek fel, táblák is felhívják a figyelmet.

„Maga a vadkamera felhőalapú rendszerrel működik, ahogy elkészíti a képet, a kollégák az irodában meg tudják vizsgálni, hogy van-e olyan nyom, illetve olyan rendszám a készített képen, ami beazonosításra alkalmas, ahogy be tudják a kollégák azonosítani a rendszámokat, a felügyelet elindítja a szabálysértési eljárást.

Az önkormányzat abban bízik, hogy a kamerák kihelyezésével megszűnik a közterület további szennyezése és az egyébként renitens állampolgárok is gondoskodnak a saját hulladékuk megfelelő helyre történő leadásáról. Érdemes betartani a szabályokat, mert a büntetési tételek meglehetősen borsosak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

„Első körben 10-től 50 ezer forintig lehet bírságolni, illetőleg ha nagyobb mennyiségű illegális szemetet helyeznek el, amiben veszélyes anyag van, az bűncselekménynek számít és szabálysértési feljelentést illetve büntetőügyi eljárást fog maga után vonni.”

Szabálysértés és bűncselekmény esetén is a rendőrség jár el – mondta a híradónak a váci közterület-felügyelet vezetője. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments