A megyének 80 milliárdot adnak – mennyi jut Vácnak?

onallo-pest-megye-terkeppel-vezetok-700Átírta a kormány a Pest megyei fejlesztések ütemezését, így lehetőséget kapott arra a nemzetgazdasági tárca, hogy immár 2018-ig teljes mértékben elossza azt a 80 milliárdos keretet, amelyet Budapest és a megye különválása miatt kieső uniós pénzek kompenzálására szánnak. Hogy ebből mennyi juthat Vácnak, az még egyelőre nem tudható.

A június 13-án kelt kormányhatározat többek között azt rögzítette, hogy a következő időszakra szóló éves költségvetési törvényekben a Pest megyei fejlesztések fejezetre mennyi költségvetési forrást kell biztosítania a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

Eszerint idén 2 milliárdos, jövőre 14 milliárd forintos, 2018-2021 között pedig évente 16 milliárd forintos büdzséforrást kell arra a célra szánni (összesen 80 milliárdot), hogy a 2014-2020-as uniós ciklusban korlátozott EU-forrásokat kapó Pest megyei térséget, annak cégeit és intézményeit kompenzálja a kormány.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Ehhez képest tehát jókora lemaradást mutatott volna annak a 80 milliárdnyi hazai forrásnak a kifizetési ütemezése, amelyet éppen az alacsony EU-támogatások miatti kompenzációként fizetnek ki. Ezt az ütemkülönbséget írta viszont át a múlt pénteki frissebb kormányhatározat. Eszerint már az idén 5 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget az NGM a Pest megyei fejlesztésekre, majd jövőre további 25 milliárd forintnyit, 2018-ban pedig akár további 50 milliárd forintnyit is, és így 2018 végére elfogyhat a 80 milliárdos keret – írja a Portfolió internetes magazin, amelynek cikkét a megyeháza idézi.

A friss kormányhatározat azt is rögzíti: „alapvetően pályázati úton, kivételesen indokolt esetben egyedi döntés alapján” lehet kiosztani a 60 százalékban gazdaságfejlesztési célokra szánt 80 milliárd forintos kompenzációs keretet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Mivel városunkban is vannak már jelentős mértékben előkészített, de pénz híján eddig el sem kezdett fejlesztési tervek, várható, hogy ha a pályázati kiírások lehetővé teszik, önkormányzatunk is megpróbál a pénzből kihasítani. (képünkön: Rákossy Balázs, Vitályos Eszter és Szabó István az önálló Pest régió térképével)

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments