A jó bor óbor? Bor ”Szőkítés” mesterfokon: beszélgetés Szőke Mátyás borásszal

Borháló logóA Borháló borkereskedésben járt és hozott folyóbort Szőke Mátyás, a Mátrai borvidék klasszikus hagyományokat folytató borásza. Öröm a borkereskedőnek, ha néha sikerül beszereznie néhány különleges tételt, amely máshol kereskedelmi forgalomban nem található, öröm a vásárlónak, hogy különféle borstílusokat, különleges fajtákat próbálhat ki elfogadható áron.

Egyik különleges borunk, egy 2009-es Sauvignon Blanc-Királyleányka-Zengő cuvéje is Szőke Mátyástól érkezett Gyöngyöstarjánból.

– Miért 2009-es évjáratú borokat házasított Matyi bácsi, miért nem palackozott egyáltalán még 2011-es évjáratú bort?

– Hát, tudod a bor olyan, mint a nő. Meg kell várni, hogy ő is akarja… A napokban járt nálam egy amerikai kereskedő, akivel méltatlanul elfeledett borokat kóstolgattunk. Kóstoltuk a 2008-as Veltelinit – gyönyörű, testes, vajas textúrájú, mézszínű bor lett belőle, a 2011-es is ilyen lesz, de még igen harsány, nincsenek lekerekedve a savai. A bort nem szabad kínozni. Idő kell neki, meg hordó. A hordós érleléskor kerekednek le a savai. Nálam minden bor érik legalább két évet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Borháló_Szőke
– Miért pont erre az összeállításra esett a választása, hogy fér meg egymással a Sauvignon Blanc, a Királyleányka és a Zengő?

– A házasított borok lényege, hogy kiegészítsék a borok egymás legjobb tulajdonságait, ne legyen túlságosan domináns bor benne, hadd jöjjön ki a legjobb tulajdonsága mindegyiknek. Sajnos azért csinálnak sok –nem is csapnivaló-, hanem csapba való cuvée-t, mert nem figyelnek az arányokra. A Sauvignon Blanc egy igen nagy bor a Biancoban /ez a fantázianeve a bornak/, nagy fahordóban érleltem. A Zengő a nálam termesztett három zés bor közül a legjobb. Zilahi János professzor barátomék nemesítették ezeket a zével kezdődő borokat /Zenit, Zefír, Zengő/. Azért lett ez a nevük, mert az Ő neve is zével kezdődik. Tavaly temettük el szegényt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

– Milyen adottságok számítanak, hogy jó bor készüljön? Termőhely, érlelés, hordó?

– A Zengő is egy korán szüretelhető fajta, már augusztusban is lehetne, de én szeretem megvárni a novembert. Júniusban már hozzákezdünk a terméskorlátozáshoz, hogy a tápanyagok bőven jussanak a szőlőbe, hogy ízes legyen. Novemberre rendkívül magas lesz a cukortartalma, de én teljesen szárazra készítem, nem marad a borban szemernyi cukor sem. Így lesz zamatos, de magas alkoholtartalmú bor. A Bianconak 13 és feles az alkoholfoka.  (Nagy Viktor) (x)

Borháló Borkereskedés
Vác, Dr. Csányi L. krt. 27/a
www.borhalo.com/vac

AJÁNLATUNK:
Szőke Bianco
820,- Ft/liter

Szőke Rosso
(Kékfrankos)
860,- Ft/liter

Szőke HajnalBlanc (Sauvignon Blanc)  
987,- Ft/liter

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments