Bélyegkiállítás a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Vasárnapig látható a Madách Imre Művelődési Központ aulájában, földszinti folyosóján és emeleti galériájában a váci evangélikus gyülekezet, a helyi bélyeggyűjtő kör és a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége közös szervezésében létrejött tárlat, melynek fókuszában elsősorban a reformáció kezdetének 500 éves évfordulója áll.

A tárlat kedden tartott megnyitóján Mikulai Dániel főszervező köszönetet mondott a kiállító gyűjtőknek, a védnököknek, a kiemelt gyűjtemények összeállítóinak jutalmat felajánló támogatóknak.

Fördős Attila polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyre szekularizáltabb világban nagyon fontosak azok az események, kezdeményezések, amelyek a keresztény-keresztyén kultúra értékeit helyezik reflektorfénybe.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár kiemelte: a reformáció kezdetének 500 éves jubileuma kapcsán közel ötszáz, az emlékezést és a méltó ünneplést célzó kezdeményezés kapott támogatást pályázati úton, külön megemlítette például a protestáns iskolatörténeti mozaik programot, az emlékforrás avatást, a Magyar Nemzeti Múzeum „Ige-Idők” című időszaki kiállítását, amelyet a hátra lévő időben díjtalanul lehet megtekinteni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

Beer Miklós megyéspüspök köszöntőjében mindenki figyelmébe ajánlotta Hermann-Josef Frisch: Lieber Martin Luther – lieber Papst Franziskus című, Ferenc pápa és Luther Márton elképzelt levelezésén alapuló, a reformáció emlékévére megjelent könyvét, amelyből egyelőre csak részletek olvashatók magyarul, és jobbára csupán az interneten.

Detre János evangélikus lelkész kiemelte: a reformáció olyan közös kincsünk, amelynek lényege az Isten-keresésben való megerősödés, a folyamatos megújulás, az eredeti forráshoz való igazodás jegyében.

A zsűri a reformációt középpontba állító tematikus gyűjteményéért ezüst éremmel, szervező munkájáért különdíjjal jutalmazta Mikulai Dánielt.

A nyitó eseményen jelen volt a reformáció kezdetének fél évezredes jubileuma kapcsán kiadott kétcímletű alkalmi bélyegsor és bélyegblokk tervezője, Benedek Imre grafikusművész is, akitől igen sokan kértek dedikációt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A rendkívül gazdag kiállítás kiemelt része a Bélyegmúzeum reformációval kapcsolatos gyűjteményéről készült tablók sorozata. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments