Gyakorló Város: az egyetemisták hisznek városunkban

Valamikor 1996-ban kötött szerződést Vác az akkori kertészeti (ma Szent István) egyetem tájvédelmi karának tájépítész tanszékével, melynek értelmében a város vendégül látja a hallgatókat és ellátja őket megoldandó feladatokkal, a hallgatók és a tanáraik eljönnek gyakorlat keretében hozzánk és szakértelmüket, kétkezi munkájukat adják a megoldandó feladatokhoz. A kapcsolat erős és folytatódik.

A fél évszázad alatt nyomot hagytak az egyetemisták városunkban. Csak néhány munka a teljesség eredménye nélkül. Ők építették a város határában a sződligeti kerékpáros pihenőt, ami még – szerencsére – mindig megvan. Az ő kezük nyomát viseli a gyadai pallós tanösvény, ami már sajnos nem a városhoz tartozik, de még túrázhatunk rajta, vagy a Duna-parti pihenőhelyek, amiket azóta a vandálok már régen felégettek, vagy széthordtak. És sorolhatnám azokat az építményeket a közterületeken, amiknek a város lakói annyira örültek, de az idők során nem lettek felújítva, vagy a rombolás áldozatul estek, amin már nem is csodálkozunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Készítettek terveket a Liget tájrehabilitációjára, amit a képviselők el is fogadtak, aztán eltűntek a tervek a süllyesztőben. Az iskolacentrumba tervezett tereket és a diákoknak szóló közösségi létesítményeket is megtervezték, hogy az iskolák mellett legyen valami még, amitől azt iskolacentrumnak nevezik, de idővel ezekből sem lett semmi, felváltották őket a műfüves elképzelések, pedig ők a diákokkal készítettek közvéleménykutatást is arról, milyen környezetben szeretnének tanulni.

A hallgatók felmérték a város zöldterületeit is. Az utcákat és a tereket. Mire elkészültek a laktanya értékvizsgálatával, ki is vágták ott a fákat, hiába dolgoztak megóvásukért a hallgatók. Maradtak az értéktelen magoncok, amiket kivágva nem lehet hasznosítani.

De ők mégsem adták fel.

Eljöttek ismét 25. alkalommal is a városba, hogy tegyenek az idén is a környezetünkért a váci környezeti nevelési program keretében. Munkaebéd keretében fogtak hozzá az idei programok egyeztetésébe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Most a város óvodásait fogják megkeresni, ahol csoportos foglalkozások keretében fogják őket tanítani a környezet és a természet védelmére. Erre volt már több jó példa is, hiszen ők készítették el az oly sok óvodás által hőn szeretett Kukabanya varázsol című környezetvédelmi mesekönyvet, amit egy pályázat keretében sikerült kiadni és ellátni velük az óvodákat. (Akkor még voltak ilyen pályázati lehetőségek.) A mese a szelektív hulladékgyűjtést tanította a kicsiknek és általuk a felnőtteknek is.

Az idén is készítenek a tájépítészek olyan óvodai segédletet, ami segíti az óvodapedagógusokat az oktatásban, amit talán sikerül majd kiadni és az ovisok nevelésében évekre új lehetőségeket ad majd.

A programra ellátogató és az egyetemistákat köszöntő Kiss Zsolt alpolgármester bizakodó volt. Örült, hogy oly sok év után a hallgatók, az oktatók és a programot koordinálóként én is még mindig hiszek a programban és talán ezúttal is sikerül közösen ismét környezeti értéket teremteni városunkban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Az óvodások oktatására március végén kerül sor, és utána elkezdhetik tervezni a hallgatók őszi programját, ami valószínűleg ismét köztereink, környezeti értékeink megóvásáról, hasznosíthatóságáról fog szólni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!